• Välkommen att kontakta oss
  • Huvudkontakt: Annelie Jonsson, Åttagårdsgatan 6 A, 521 44 Falköping, Skaraborg, Västra Götaland, Sverige
  • E-post adventureskaraborg-at-gmail.com

Adventure

Att träffa släktingar från ett annat land är en upplevelse för dig som släkting i Sverige. Network Genealogical Adventures in Sweden gör det möjligt.

Våra guider försöker se till att släktforsknings-resenären får uppleva sina svenska rötter på ett bra sätt. Att träffa sin svenska släkt är oftast något som våra resenärer vill göra när de är i Sverige.

Det är en del av nätverkets släktforskaren och guidens arbete att kontakta släktingarna och arrangera ett möte om så önskas från resenären. Planering och kontakter görs innan resenären sätter sig på planet till Sverige för att det ska smidigt som möjligt. Det kan vara ett tidskrävande arbete och kräver respekt för och från alla som är inblandade.

Det ska vara en upplevelse för båda partner och att träffas och prata om släkten och forhoppningen kommer ni att hålla kontakten efter besöket också. Oftast blir det känslomässigt upplevelse för både resenären och släkten att träffas för första gången.

Sätt dig ner och prata med din släkting för att få veta med om emigrantens öden i sitt nya hemland och släkten därborta. Upptäck nya saker om dig och din familj. Ni har kanske samma hårfärg, tycker om samma typ av mat eller musik. Kanske är ni mer lika än ni tror!

 

Med hjälp av den svenska släktforskningsguiden kan våra resenärer besöka de gårdar och platser som deras familjer en gång levde på i generationer.

Kanske finns ett äppelträd kvar på platsen. Plocka då ett äpple och känn doften av den gamla trädgården som emigranten en gång sade adjö till.

Tillsammans med släktforskningsguiden och en medlem i en hembygdsförening kan våra resenärer besöka torpet som anfaders/-modern en gång levde i.

Känna på stockarna för att känna hantverket i att tillverka dem.

Försök att visualisera förfädernas och deras vänner i deras hårda arbete med att bygga torpet. På så sätt kan du komma dem närmare.

Nätverkets medlemar hjälper resenären att komma i kontakt med släktingar av i dag, hembygdsföreningar eller andra som kan ha något att berätta. De hjälper till att hitta den information som eftersöks.

Kanske kan de peka ut på en karta där torpet och även visa det för resenären på dennes släktforskningsresa i Sverige.

Besök församlingen, kyrkor och kyrkogårdar för att hitta dina förfäders gravar.

Lägg ner blommor vid familjegraven.

Dokumentera besöket för familjealbumet. Låt någon ta ett fotografi vid familjegraven i Sverige.

Besök säteriet/godset som förfäderna jobbade på som dräng, piga, kusk, rättare eller trädgårsdmästare.

Det är lycka för resenären när denna/-e kan besöka platsen där förfäderna en gång bodde, göra en rundtur på området där hon/han jobbade och bodde på den stora gården för länge sedan.

Kanske har resenären gamla fotografier på förfäder eller andra foton från Sverige. Men de vet inte vilka personerna på fotografierna är. Rekommendationen är att de tar med sig kopior till Sverige.

Med hjälp av släktingar i Sverige kan de göra jämnförelser i deras familjealbum. Samma fotografier eller något annat i deras på samma person kan finnas med och de har en påskrift vem personen är.

Mysteriet är löst!

Kanske träffar resenären en vänlig släkting eller någon annan som har fotografier på släkten. Att titta på dessa är förstås lycka.

De frågar förstås om de får ta kopior av de fotografierna de har sett. Foton som de sedan kan sätta in i sina fotoalbum hemma och visa intresserade släktingar och andra som vill veta mer om släktforskningsresan till Sverige.

Det är viktigt att komma ihåg att ta foto på vägskyltar med församlingsnamnet där förfäderna en gång bodde. På så sätt är det mycket lättare att komma ihåg var resenären har varit i Sverige.

De får inte förlora kontakten med sitt svenska arv.

Ett minne för livet!

Med hjälp av fotografierna resenären har tagit på sin historie- och släktforskningsresa i Sverige, kan familjen i Staterna eller var nu resenären bor, följa i deras fotspår och göra sin egen släktforskningsresa till Sverige.

Kanske blir resenären intervjuad i den lokala radiostationen.

De vill veta om resenärens Adventure/Släkt- och historieresa och vistelsen i Sverige. Hur det är att träffa släktingar som man aldrig har träffat förut och vad de tycker om sina förfäders hemland Sverige.

 

Våra resenärer har hittat grinden till sin familjs historia. Med hjälp av Network Genealogical Adventures kan de hitta nycken till låset.

Vi hjälper till att öppna grinden, vi står vid tröskeln och söker innanför efter de svenska rötterna och familj. Söker och letar efter den information som resenären vill ha och kanske lite mer. Vi kan hitta okända källor. Vi får fram information om spår och vägar som förfäderna tog och kan följa spåret ända till resenären.

På andra sidan grinden, finns den svenska familjen av idag, de kanske väntar på att ättlingar efter deras utvandrade släktingar ska höra av sig. De ser fram emot att träffa sina släktingar ansikte mot ansikte. Lära känna sina släktingar på andra sidan Atlanten. De vill höra och veta mer om släkten, familje medlemmar och de som emigrerade från Sverige till ett annat land.

Vi, resenärens släktforskare och lokala guider i Sverige ser till att de får uppleva sina svenska rötter med alla deras sinnen. Vi ser till att känslor är inblandade.

Kanske kan det ses att ni är släkt. Ni har samma haka, ögonfärg eller hårfäste. Det är trots allt inte så stor skillnad på släkten i Sverige eller vart än släktingar finns.